Foto's Wedstrijden

Artikel nail Design Magazine

 

Belgisch Kampioenschap Nail Art 2012


Zenuwen, creativiteit en prachtige designs

Het thema van het Belgisch Kampioenschap Nail Art 2012 op zondag 18 maart was ‘muziek'. De jury was aangenaam verrast door het niveau van de nail art en gaf de 15 deelnemers tips om nog beter te worden. Janetta Wouters en Rebecca Lal gingen beiden met een eerste prijs naar huis.

Zowel beginners als gevorderden konden meedoen aan deze wedstrijd, die werd gehouden op de voorjaarseditie van de vakbeurs Estetika in Brussels EXPO. De wedstrijd werd georganiseerd door het vaktijdschrift Nail Design Magazine in samenwerking met BESKO en IJV/IFAS. Jurylid Ilse Vos, die de creativiteit en originaliteit beoordeelde, zei tijdens de prijsuitreiking dat veel deelnemers in hetzelfde thema bleven hangen. "Ik zou volgend jaar graag wat meer originaliteit op dat gebied zien. Maar de designs waren over het algemeen prima uitgewerkt, dus met het niveau zit het wel goed," voegde ze eraan toe.

Handige jurytips
Ghenna González, de Mexicaanse ‘nail diva', beoordeelde de kleurencombinaties en structuur. Ze gaf een tip: "Oefen de applicatie van de nagel. Op een goed gestructureerde nagel komt het design beter tot haar recht." Ook Gaëlle Sintes, die de techniek en opbouw van de nagels onder de loep nam, gaf de deelnemers een handvat om mee verder te werken. "Je kunt de nagels van tevoren maken en daar mag je natuurlijk zo lang over doen als je zelf wilt. Besteed daar dus aandacht aan, want een goed opgebouwde nagel is de basis."

Van glitterbloemen tot Kiss
De deelnemers kregen anderhalf uur om de ontwerpen die ze in hun hoofd hadden over te brengen op de nagels van hun model. De zenuwachtige deelnemers lieten mooie designs de revue passeren. Het kleurgebruik varieerde van felroze tot zwart, van bloemen en glitters tot gedetailleerde gezichten. Veel deelnemers verwerkten notenbalkjes, piano's en gitaren in hun ontwerp. Bijzonder: maar liefst twee deelnemers hadden zich voor hun design laten inspireren door de rockband Kiss.

Beoordeling
Alle creaties werden beoordeeld op originaliteit, thema, kleurgebruik, evenwicht, moeilijkheidsgraad, finish, technische aspecten en algemeen vakmanschap. De deskundige jury bestond uit Francine Gys (erelid van de BESKO), Gaëlle Sintes (Odyssey Nail Systems Belgium), Ghenna González (Harmony) en Ilse Vos. Uiteindelijk won Janetta Wouters de eerste prijs in de categorie Beginners, op de voet gevolgd door Laetitia Ruytinx. De derde plaats ging naar Annelies Dedobbeleer. Nummer één in de categorie Gevorderden was Rebecca Lal, die onder andere in 2011 al de titel World Champion Nail Art won tijdens de Nailympics in Londen. Sandra Torfs werd nummer twee en Sabrina Gaillez ging er met de derde prijs vandoor.

De winnaars
"Toen ze mijn naam noemden tijdens de prijsuitreiking, bleef ik zitten en keek ik om me heen om te zien wie het geworden was," lacht Beginners-winnares Janetta Wouters, die de muziekgeschiedenis van de jaren '60 tot '90 in haar design verwerkte. "Pas daarna besefte ik dat ík dat was. Ik had het helemaal niet verwacht!"
De ervaren nummer één in de categorie Gevorderden wist niet zeker hoeveel punten ze zou scoren, vanwege de korte voorbereidingstijd. "Ik besloot last minute mee te doen. Daarom is het extra leuk dat ik gewonnen heb!" laat Rebecca Lal weten. "Ik wilde graag iets origineels doen. Zelf houd ik erg van jazz, daarom heb ik die muziekstroming uitgewerkt in mijn design."

De prijzen
Alle deelnemers ontvingen een trofee en een geldprijs, die varieerde van € 200,00 voor de nummers één, € 150,00 voor de nummers twee en € 100,00 voor de nummers drie.