BK Nail art 2013

Met deze set behaalde ik de 3de plaats op het Belgisch Kampioenschap Nail Art 2013, categorie: Gevorderden


1256.jpg

1262.jpg

Thema: Japanese Tattoo Style

 

Japanse tattoo's gaan uit van een full body concept dat in gedeeltes wordt opgebouwd.
Elke Japanse tattoo past bij de vorige en eventueel de volgende, maar moet ook op zichzelf mooi zijn.
Vooral de achtergronden zorgen ervoor dat alle tattoo's een geheel vormen, deze spelen dan ook een belangrijke rol in de Japanse stijl. De achtergronden zijn vaak in zwart-wit, het echte onderwerp van de tattoo is meestal in kleur. Japanse tattoo's hebben duidelijk een eigen, tijdloze stijl die er na 20/30/40/... jaar - mits goed gezet - nog steeds goed uitziet.

 

De Japanse stijl is voornamelijk gebaseerd op:

• verhalen over de 108 Hero's of the Suikoden
• bepaalde boeddhistische goden en demonen
• mythische dieren zoals de Phoenix, Kirin, draken, tijgers, Koi karpers, Fu dogs, slangen etc.
• de dierenriem (astrologie)
• gelukbrengende symbolen

 

Waarom heb ik voor dit thema gekozen?

 

Het is leuk eens je eigen ding te mogen doen, en aangezien ik de japanse tattoo's gewoon super vind heb ik dit thema zo goed als ik kon uitgewerkt op de nagels.
Ik hou enorm van Koi vissen, ze staan dan ook centraal in mijn ontwerp.

De Koi is zonder twijfel een van de meest populaire onderwerpen voor een japan style tattoo.
De Koi Karper is eigenlijk van Chinese afkomst en niet japans zoals je zou verwachten. Inmiddels is de koi volledig opgenomen in de japanse cultuur en word geroemd om zijn vele kwaliteiten. Men beweert dat de koi karper tegen de stroom in watervallen kan beklimmen...

En indien gevangen blijft liggen op de snijplank, zonder angst wachtend op het mes wat een eind zal maken aan zijn leven.
De koi wordt vergeleken met een samurai die ook zonder angst de strijd in ging.
Een oude chinese legend verteld hoe de koi die de watervallen van Dragon Gate in Yellow River, op zwom en de watervallen wist te trotseren, vervolgens transformeerde in een krachtige draak. Mede door zijn legende roemt men de koi om zijn Kracht en Moed.

Het brengt de drager van een koi-tattoo geluk, er van uitgaande dat de persoon zich geinspireerd voelt door het doorzettingsvermogen van de koi en net als de vis hogere doelen behalen in het leven en mogelijkheden in de levensweg te bevechten en te overwinnen.

 


Gebruikte materialen


Voor het design heb ik gebruik gemaakt van acryl verf en vooral handpainting en aquarel techniek toegepast, als afwerking komt er hier en daar nog wat one stroke aan te pas. Aangezien een japanse tattoo steeds bloemen bevat horen deze er gewoon bij. (Japanse kersenbloesem)

Het design start met het schetsen van de koi zijn fijne lijnen en dan pas komt het inkleuren en detail afwerking. De achtergrond doe ik ook achteraf dan kan ik het beter laten passen in het design. De achtergrond bevat vooral water, bij een japanse tattoo is de achtergrond meestal zwart maar bij dit design mocht wel wat kleur vond ik.